Free songs
Home / Babini lekovi / Lečenje hemoroida – 8 narodnih recepata

Lečenje hemoroida – 8 narodnih recepata

1. Divlji kesten – Svakog dana u toku 2 nedelje pre jela, odnosno 3 puta dnevno, popijte po 20 kapi ekstrakta divljeg kestena. Nakon toga potrebno je napraviti sedmodnevnu pauzu i po potrebni ponoviti terapiju. Divlji kesten se tradicionalno upotrebljava za lečenje hemoroida, ali i proširenih vena na nogama. Možete i sami napraviti mast od divljeg kestena koja je odlična protiv proširenih i natečenih vena: pomešajte 20 gr ekstrakta divljeg kestena i 60 gr ekstrakta lanolina i time mažite hemoroide, pa ih prekrijte zavojem.

2. Leska i crna topola – Napravite smesu od 10 g ekstrakta lišća i kore leske, 10 g lanolina i 25 g masti od pupoljaka crne topole i njome premazujte hemoroide.

3. Judino uvo – Prah od suve gljive izmutite u proključaloj i ohlađenoj vodi. Dobićete pastu koju je najbolje staviti na gazu i time prekriti bolna mesta. Promena gaze se vrši 2 puta u toku dana. Napomena: Maksimalna doza je 150 gr svežih ili 15 gr suvih gljiva sedmično. Pastu ne smeju koristiti trudnice, dojilje i žene koje žele da ostanu u drugom stanju. Takođe, ukoliko postoji krvarenje iz materice ili krvarenje nepoznatog porekla iz anusa, treba izbegavati judino uvo.

4. Kantarion – Recept za mast protiv hemoroida: 100 gr cvetova kantariona stavite u teglu i prelijte sa litrom kukuruznog ili maslinovog ulja. Teglu poklopite i zagrevajte na pari puna 2 sata. Smesu procedite i njome premazujte hemoroide. Da ne bi užegla, mast obavezno držite u frižideru.

5. Mirođija – Prelijte 10 gr mirođije sa 200 ml vrele vode i ostavite da odstoji 2 sata. Nakon toga popijte. Čaj od mirođije je najbolje piti pred spavanje. Paralelno pripremite i jak čaj: sa 250 ml vrele vode preliti 25 gr mirođije i nakon 2 sata odliti, pa se tim čajem svako veče ispirati. Ova terapija za lečenje hemoroida podrazumeva upotrebu oba čaja i to u trajanju od 6 uzastopnih dana.

6. Hajdučka trava – Sa jednim litrom provrele vode preliti 3 gr hajdučke trave i ostaviti da odstoji 5 minuta, procediti i piti 3 puta dnevno.

7. Žuta zevalica (lanilist) – Sameljite list i cvet ove biljke, skuvajte u mleku i koristite kao oblog protiv hemoroida.

8. Rastavić – Još jedna biljka za lečenje hemoroida. Dobro opranu celu svežu biljku izgnječite dok ne dobije kašastu strukturu i koristite za oblog.

(Visited 278 times, 1 visits today)

About Urednik

Comments are closed.

Scroll To Top