Free songs
Home / Alternativna medicina / Jedini na Balkanu leci diskusherniju bez operacije (Video)

Jedini na Balkanu leci diskusherniju bez operacije (Video)

,,Na osnovu lekarskog nalaza, vizuelnog i manuelnog pregleda, te razgovora sa pacijentom, utvrđujem koja je vrsta oboljenja u pitanju i određujem terapiju, kaže dr Džambazovski, za rešavanje diskus hernije bez skalpela dobio visoko društveno priznanje u Bugarskoj u okviru inovacije od lokalnog, balkanskog i evropskog značaja.,,

jedan od najcenjenijih stručnjaka u toj oblasti je akademik prof.dr Angel Džambazovski, subspecijalista za medicinsku kineziologiju i antropologiju, hiropraktiku i kliničku biohemiju, koji je dugi niz godina šef Katedre za antropološku kineziologiju i teoriju na Institutu za kineziologiju u Skoplju.

Osim toga, u njegovoj impresivnoj biografiji je zapisano – da je studirao medicinske nauke u Moskvi i Sofiji, magistrirao u Zagrebu na temu „Rehabilitacija srca”, a doktorsku disertaciju odbranio u Beogradu na temu „Intenzivna rehabilitacija mekih tkiva kod sportskih povreda”, koja je tada proglašena među najuspešnijima na Univerzitetu u Beogradu. Takođe, prof. dr Džambazovski je u Švajcarskoj specijalizirao hiropraktiku, manuelnu medicinu, ortopedsku kineziologiju, a u svom dugom stažu uspešno je radio u Cirihu i Minhenu, da bi se potom vratio u Skoplje.

Ovaj ekspert je utemeljivač kinezioloških nauka, a naročito se bavio novim metodama rada na reumatsko-degenerativnim bolestima kao i rehabilitaciji srca, vena, hemoroida, pareza paraliza, diskopatija, spondiloza, išijalgija, ukočenih zglobova. Zbog toga je nedavno dobio društveno priznanje akademika u Bugarskoj akademiji nauka, a dobio je i zvanje doctor honoris causa. I pored svih znanja koja poseduje, nepogrešivo postavlja i vizuelnu dijagnozu.

„U Institutu za primenjenu kineziologiju, fizioterapiju, hiropraktiku i sportsku fizioterapiju u Skoplju, razradili smo nov metod pomoću kojeg možemo, uz garanciju, da rešimo svaku diskus herniju bez operativnog zahvata. Otkrili smo da izvorni problem diskus hernije dolazi od narušenog elasticiteta kičmenih pršljenova, zbog čega je smanjena i njihova pokretljivost, tako da puca najizloženiji deo diskusa”, navodi prof.dr Džambazovski, jedini akademik kineziologije na Balkanu.

Prema njegovim rečima, usled pucanja prstena i kompresije izlaznog nerva, javlja se jak bol. Tada se na izvorni problem, to jest na torakalne diskuse dodaje određena toplota, kako bi se mišići oslobodili spazma i vratili u normalan fiziološki položaj. S druge strane, prof.dr Džambazovski sa svojom ekipom primenjuje krioterapiju zbog upale nerva, usled kompresije i pod pritiskom intenzivnog hlađenja, smanjuje se otečeno tkivo.


– Tako imate „operaciju” bez krvi, uz primenu toplote od spolja prema unutra, odnosno oduzimanja toplote od organizma prema spolja. Na ovaj način, u organizmu se normalizuje protok energije, bol nestaje i pacijent može da ustane za jedan do dva sata. Metod je potvrđen na stotinama slučajeva i do sada nismo imali promašaje u rešavanju diskus hernije, podvlači prof.dr Džambazovski i dodaje:
– Posle otklanjanja mehaničke prepreke, pacijent se obradi programiranom masoterapijom uz primenu našeg novog preparata „Džambogal”, koji reguliše i dodaje energiju spolja prema unutra.

Pri tom, to je pristupačno i pacijentima slabijeg materijalnog stanja, jer kutija košta 15 evra, a za izlečenje je potrebno upotrebiti jednu do dve kutije kako bi se ojačao mišićni tonus, a kičma ostala u normalnom biomehaničkom položaju. Da bi se to postiglo obično je potrebno 6-10 tretmana, a potom se primenjuje klasična fizioterapija jačanja mišića kičme i elasticiteta, te specijalne vežbe za elastičnost i vraćanje snage, što problem trajno rešava.

Genetska kineziologija

Za titulu počasnog doktora, prof.dr Džambazovski je održao predavanje u Bugarskoj akademiji nauka o genetskoj kineziologiji, koju je prvi napisao u formi knjige. U pitanju je analiziranje motornih i funkcionalnih sposobnosti kod sportiste, a novina je njihovo testiranje pre nego što su počeli sa treningom. Naime, iz genetske kineziologije se zna koliko može da se nadogradi motorička sposobnost i kakvim treningom.

– Ako jedan sportista trči 100 metara za 15 sekundi, nismo otkrili talenta, već čoveka koji sportom može da se bavi radi zdravlja i koji rezultate može da poboljša za 10 odsto, navodi Džambazovski. Međutim, ako se učenik od 15-16 godina testira bez treninga i ustanovi da trči za 11 sekundi, onda ste otkrili nekoga ko može da postane balkanski, evropski i svetski šampion, jer njegova brzina može da se poboljša samo za 5 do 10 odsto. Izmerimo njegovu frekvenciju srca i disanja, kakve su mu antropometrijske sposobnosti (konstrukcija tela, telesna visina, dužina ruku i nogu, volumen i telesna masa) i sportsku inteligenciju. Ukoliko, recimo, otkrijete talenat koji bez treninga diže 100 kilograma, a znamo da se snaga dobrim treningom može poboljšati čak i za 100 odsto, to znači da bi on mogao da diže i 200 kilograma. I upravo to genetska kineziologija razrađuje do najsitnijih detalja, objašnjava dr Džambazovski.

On dodaje da na Zapadu ne postoji sportska medicina, jer je u nadležnosti kineziologije. Za trenera je najvažnije kako kod budućeg sportiste organizam podnosi napore i za koje vreme se oporavlja od takvog opterećenja, a za to su opet najkompetentniji kardiolozi, koji treba da ustanove da li je „motor” kod sportiste dobar i da li se može opterećivati, a kako će se to činiti – utvrđuju kineziolozi. Ali isto tako neophodno je i da trener poznaje antropometriju i funkcionalne sposobnosti, kao i trenažnu tehnologiju, kako bi mogao adekvatnim treninzima da doprinese razvoju rezultata sportiste.

Dr Džambazovski takođe leči i hemoroide, čije nastajanje objašnjava kao problem narušavanja sistema analne regije, a uspešno ih rešava „Džambogal” (ima mogućnost da izbaci krv), koji u početnoj fazi valja namazati s jednim gramom na papiru, tako što se analni deo prethodno opere i osuši fenom. Ukoliko to ne pomogne, traži se uzrok u lumbalnom delu kičme, gde se mora deblokirati motorni nerv.

Takođe, uzroci pojave hemoroida su telesna masa, loša ishrana i hronični zamor. Često se dogodi da ako zamor nestane, hemoroidi se sami izgube, te bi pacijent kod kuće trebalo da se odmori makar jedan sat, da legne na trbuh, noge da stavi na jastuk, ruke da ispruži napred, prethodno da se opere, a potom namaže „Džambogal” i – hemoroidi će nestati za dva dana. Ukoliko pacijent posle toga otkloni navedene uzroke, hemoroidi se neće više pojaviti, tvrdi dr Džambazovski.

Na pitanje kako sačuvati statiku kičme, Džambazovski odgovara: „Najjeftiniji način je – pešačenje, ali preporučuje se i fizički rad, jer jača organizam”. Prema njegovim rečima, gorući problem današnjice je porast broja deformiteta kičme. I ako se ne poradi na prevenciji, putem kineziologije kao najjeftinije metode, suočićemo se sa neverovatnom pandemijom deformacije kičme i impotencijom, upozorava Džambazovski. U tom smislu, valjalo bi dnevno omogućiti jedan čas kineziologije i zdravstvenog obrazovanja u školama, jer se tako stvara zdravo društvo, podvlači naš sagovornik.

Centar za intenzivnu rehabilitaciju prof. Džambazovskog nalazi se u hotelu „Ambasador” u Skoplju, gde sportsku povredu mogu da rehabilituju za tri do pet dana.

Zahvaljujući knjizi prof.dr Džambazovskog „Kineziološka medicina” na 800 strana, koja je prva te vrste u Evropi, mlade generacije će moći da koriste nove metode u intenzivnoj rehabilitaciji ne samo kod diskus hernije, već i kod raznih degenerativnih bolesti (spondiloze, hemoroida, reumatičnih oboljenja, išijalgije, diskopatije), a posebno kod deformacija kičme (skolioze, kifoze, spuštenih stopala), dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Kod ovih oboljenja hemijska terapija ne rešava problem i zato će kineziologija, hiropraktika, sportska fizioterapija biti medicina budućnosti, uz akcenat na pravilnoj ishrani, tvrdi dr Džambazovski.

 

(Visited 454 times, 1 visits today)

About Urednik

Comments are closed.

Scroll To Top