Free songs
Home / Novi lekovi / NOVI LEK ZA RAK DOJKE: Zaustavlja rast tumora i dvostruko produžava život

NOVI LEK ZA RAK DOJKE: Zaustavlja rast tumora i dvostruko produžava život

Univerzitet Djuk iz Severne Karoline, u saradnji sa mikrobiolozima iz države Ohajo, je izvršio istraživanje na miševima ubrizgavajući im novi lek protiv raka dojke i upoređujući njihov život sa životom obolelih miševa koji su lečeni standardnim medikamentima protiv ove bolesti.

Život miševa kojima je putem injekcije ubrizgan “Fasnall”, kako su lek nazvali autori studije, je trajao još 63 dana od intervencije, što je duplo duže od druge grupe laboratorijskih miševa, piše Daily Mail.

Utvrđeno je da novi lek protiv raka dojke stopira umnožavanje ćelija raka i time sprečava širenje ove opake bolesti. Kod nekih miševa je utvrđeno da lek čak ubija ćelije obuhvaćene karcinomom.

Naime, posle tri nedelje od tretiranja miševa “Fasnall”-om, obim bolesnog tkiva se smanjio za dve trećine, što je vanserijski uspeh.

U kombinaciji sa hemoterapijom, ovaj lek dovodi do mogućnosti uništenja raka dojke, ali je za sada utvrđeno samo veoma brzo smanjivanje tumora.

“Fasnall” utiče na normalizaciju funkcije masnih kiselina u okviru generalnog metboličkog procesa. Pored toga pospešuje rad zdravih i regeneraciju obolelih ćelija.

Uskoro će ovaj lek biti primenljiv i na ljudsku vrstu, što bi značilo ogroman pomak u medicini i u lečenju raka dojke.

Ovakav pristup omogućava i poboljšanje istraživanja o lečenju drugih tipova karcinoma.

(Visited 152 times, 1 visits today)

About Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top