Free songs
Home / Alternativna medicina / Najstarija metoda Reiki – lekoviti dodir

Najstarija metoda Reiki – lekoviti dodir

Reiki predstavlja najstariju poznatu veštinu unapređenja zdravlja i života uopšte, na svim njegovim nivoima – duša, um i telo. Možemo je slobodno nazvati “lekoviti dodir”. Ova metoda zasniva se na veštini upotrebe i povećanja kapaciteta Univerzalne životne energije, čime se jačaju odbrambeni sistem organizma, poboljšava zdravlje i kvalitet svih segmenata življenja.

Podaci o postojanju i korišćenju Univerzalne energije stari su čak 2500 godina. Znanja o načinu kanalisanja Univerzalne životne energije jedan vremenski period bila su potpuno izgubljena iz razloga što je ova veština bila privilegovana i rezervisana za odabrane, istaknute duhovne vođe i monahe. Početkom XX veka, Japanac dr Mikao Usui istraživao je i putovao širom sveta kako bi pronašao sve postojeće izvore o tehnikama kanalisanja Univerzalne energije i njihovoj primeni. Sastavio je jednostavan sistem koji je nazvao Reiki. 80-tih godina ova metoda postaje poznata i van Japana, najpre u SAD, a zatim doživljava ekspanziju i širom sveta.

Reiki metoda se tokom godina razvijala, prilagođavala, nastajale su različite škole i stilovi (ruska, skandinavska, nemačka, američka…), ali svi su zasnovani na istom principu – kanalisanje i usmeravanje životne energije u cilju samopomoći i pomoći drugima koje deluje i daje rezultate kod svih praktičara bez izuzetka, u Rusiji, Americi, Srbiji, Nemačkoj, na Tibetu…

Treba istaći da je Reiki univerzalna metoda, potpuno nezavisna od verske opredeljenosti i ubeđenja, kao i da pripadnost nekoj od religija nije prepreka praktikovanju ove veštine. Naprotiv, mogu se odlično dopunjavati.

Šta je životna energija?

U prevodu sa japanskog Reiki znači REI – Univerzalna, Božanska, životna i KI – energija. Životna energija je sveprisutna energija koja podržava funkcionisanje čitavog Univerzuma pa i svih živih bića na Zemlji. Bez životne energije ne može se odvijati nijedan fiziološki proces u živom organizmu; ona hrani ćelije i organe i podržava njihove vitalne funkcije. U mnogim civilizacijama i narodima postojao je naziv za ovu silu: Kinezi – Ki; Indusi – Prana, Egipćani – Ka, Hipokrat – Prirodna isceljujuća sila…

Svim živim bićima, pa i čoveku ova energija je prirodna i data po rođenju. Tada se otvara glavni energetski kanal i kroz njega telo ima pristup samom Izvoru energije. Zato se često može čuti da su deca pravi Reiki. Kasnije, taj kanal se sužava i protok energije u njemu se smanjuje zbog gomilanja negativnih misli i emocija, traumatičnih iskustava, loše ishrane…

Naučna istraživanja pokazuju da odrastao čovek iz prostora prima tek oko 5-10% Univerzalne energije. Praktikovanjem Reiki metode taj priliv se povećava na 90-100%.

Reiki utiče na ljudski organizam kroz energetski kanal, endokrini sistem, ali i kroz čitavo biopolje čoveka, koje tada postaje potpuno organizovano. životna energija podstiče dobru organizaciju DNK i RNK, što omogućava pravilno funkcionisanje enzima, sintezu proteina i podelu ćelija. Pravilno funkcionisanje ćelija znači i dobar rad žlezda, tkiva i organa, pa je i zdravlje čitavog organizam tada u optimalnom stanju. Zdravlje je dakle uslovljeno harmoničnim protokom Univerzalne energije na svim nivoima naših bića, a kada je ovaj tok poremećen ili smanjen dolazi do slabljenja funkcija jednog ili više organa i različitih bolesti.

Takođe, Reiki se odlično kombinuje sa savremenom medicinom i ostalim alternativnim metodama lečenja i samopomoći poput akupunkture, homeopatije, holističkog lečenja, Tai-čija, joge…

Integrisana sa modernom medicinom Reiki metoda daje odlične rezultate i omogućava izlečenje čoveka na svim nivoima. U mnogim razvijenijim zemljama Reiki je uveden u zvanične medicinske institucije, klinike, bolnice, domove zdravlja i često možete dobiti uput za Reiki terapeuta od svog lekara. Kod nas je Reiki odobren i legalizovan podzakonskim aktom Ministarstva zdravlja Srbije 2007.

O popularnosti Reiki tehnike govori i podatak da je koriste brojne svetske poznate ličnosti: Kianu Rivs, Pol Makartni, Stiven Sigal, Robert de Niro, Selin Dion, Ričard Gir…

Kako se primenjuje Reiki metoda?

Srž praktikovanja Reiki metode jeste pre svega otvaranje energetskog kanala osobe i povezivanje sa životnom energijom kako bi ona neometano tekla kroz organizam. Taj proces naziva se inicijacija i obavlja je Master-učitelj.

Ispitivanja obavljena na Stenfordu (SAD) pokazala su da energija ulazi kroz teme osobe, spušta se niz kičmeni stub kroz tzv. energetski kanal (koji čini 7 čakri) krećući se u formi spirale. Spuštajući se niz kičmeni stub, energija se širi celim telom, puni svaku ćeliju i izranja kroz minorne čakre na dlanovima i stopalima.

Polaganjem ruku na svoje ili telo druge osobe, energija se usmerava i fokusira na određenu oblast u kojoj postoji problem, to je dakle lekoviti dodir. Energija se može usmeravati i na sva druga živa bića, biljke, životinje, ali i u određene oblasti i situacije u životu, bez obzira na vremensku ili prostornu udaljenost. Reiki je za ljude sasvim prirodna veština, izaziva osećaj mira i sigurnosti, a polaganje dlanova na oblast koja boli je deo duboko usađenog genetskog koda za samoisceljenje. Svaki čovek zna da spuštanjem ruku na mesto koje boli može donekle ublažiti bol.

Obavljena su brojna istraživanja i sva su pokazala pozitivan uticaj Reikija na opšte psiho-fizičko stanje organizma i na kvalitet života uopšte. Pa i Ajšntajnova formula E=mc2 (jednačina koja uspostavlja jednakost između energije i mase) dokaz je da se energija pretvara u materiju i obrnuto.

Duhovni aspekt Reikija – 5 zlatnih principa

Dr Mikao Usui u sistem Reiki metode uveo je pet drevnih pravila kojih bi trebalo da se pridržava svaki Reiki praktičar tokom svog života. Ovi principi predstavljaju tajni ključ za sreću, harmoniju i isceljenje od svake bolesti jer omogućavaju održavanje čistote misli i emocija što direktno utiče na zdravlje i sve okolnosti ljudskog života.

Ovih pet principa moto su svakog Reiki praktičara i ponavljaju se svako jutro i veče. Svaki čovek bez obzira da li poznaje tehniku kanalisanja životne energije ili ne, može unaprediti svoje zdravlje i svoj život, transformisati loše navike i negativne crte karaktera sprovodeći ova životna pravila.

Pet zlatnih ključeva sreće Reikija glase:

1. Samo danas ne brinem.
2. Samo danas nisam ljut(a).
3. Samo danas sam zahvalan(a) za sve.
4. Samo danas radim posvećeno (i na sebi).
5. Samo danas sam ljubazan(na) i dobronameran(na) prema svima.

(Visited 277 times, 1 visits today)

About Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top