Free songs
Home / Prirodni lekovi / Lek za sve – osim smrti – Cia seme

Lek za sve – osim smrti – Cia seme

Iako se koristila hiljadama godina, postala je popularna u poslednjih 25 godina, jer su naučnici ustanovili da je prebogata omega-3 masnim kiselinama koje čine čak trećinu njenog sastava, što predstavlja jedan od najboljih izvora zdravog i kvalitetnog ulja.

cia semeOsim toga, chia semenke obiluju antioksidansima i vlaknima, a sadrže i visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Kao takva, ova dragocena biljka može mnogo da utiče na unapređivanje zdravlja, posebno kad je reč kod sprečavanja oboljenja srca, povišenog šećera, a odlično se pokazala i kad je regulisanje varenja u pitanju.

Imaju veliku moć apsorcije pa izuzetno hidriraju telo (imaju sposobnost da lako vežu vodu za sebe), olakšavaju probavu, regulišu ravnotežu elektrolita u telu, posebno tokom fizičkih napora. Ubrzavaju razgradnju masti u telu, pomažu kod gubitka kilograma, pružaju osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlične su za sportiste i ne sadrže gluten.

Chia semenke su veoma bogate mineralima. Prednjači mangan, koji je veoma bitan za metabolizam, rast i razvoj mišića i kostiju. Potom je prisutan fosfor, koji je takođe bitan za održavanje i regeneraciju tkiva, a pored njega nalazi se i bakar koji nam najčešće nedostaje u ishrani, a važan je za zdravlje i pravilan rad srca. Zanimljivo je da se u samo dve kašike čia semenki nalazi čak dva puta više kalijuma nego u jednoj banani.

Gvožđe, kao sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim ćelijama, uključen je u transport kiseonika kroz celo telo, a ovim mineralom chia semena takođe obiluju. Na kraju, prisutan je kalcijum, koji osim što je dobar za kosti, izuzetno pogoduje našem mozgu i nervima.

Za razliku od semena lana, chia semenke ne moraju da se samelju da bi mogle da se konzumiraju i da bi njihova nutritivna vrednost bila potpuno izražena. One su lako probavljive, vrlo prijatnog ukusa i mogu da se konzumiraju u dnevnoj dozi od 20 grama.

 

Dovoljan dnevni unos je oko dve kafene kašičice čia semena. Preporučljivo je da se čia semenke ne prže, kuvaju ili peku, najbolje je koristiti ih sveže. Možete ih staviti u omiljeno piće, na primer mleko ili jogurt, i potrebno je da ostavite da ostoje najmanje pet minuta. One odlično upijaju vodu, mogu da upiju do 12 puta više vode u odnosu na svoju težinu i pri tome stvaraju želatinastu masu od koje možete napraviti odličan sveži puding sa voćem. Možete napraviti zdravu kašu od ovsenih pahuljica, lanenog semena, dodati omiljeno bobičasto ili neko drugo voće po izboru, izmešati ručno ili u blenderu i ostaviti u frižideru preko noći. Ujutru ćete imati brz i veoma zdrav doručak.

Nutricionisti preporučuju da osobe ispod 50 godina starosti unose 38 grama dnevno za muškarce i 25 grama za žene, dok osobe preko 50 godina starosti konzumiraju po principu 30 grama dnevno za muškarce, odnosno 21 gram za žene.

Odličan protiv dijabetesa

Čia je potencijalni prirodni tretman protiv dijabetesa i reguliše šećer u krvi.

Ima sposobnost da ubrza varenje

Omega 3

Čia seme je odličan izvor Omega 3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga.

Dobro je i za jačanje zuba i kostiju

Čia ima 18% kalcijuma pri konzumiranju i izuzetno je neophodno za kosti i oralno zdravlje.

Odličan za gubljenje stomačne masti

Čia ima otpornost na insulin koji može biti uzrok za povećanje stomačne masti

Neophodan je za dobro zdravlje srca

Poboljšanju krvni pritisak kod dijabetičara i povećava zdrav holesterol.

Čia sjeme sadrži pristojnu količinu proteina

Smanjuje apetit i pokazano je da smanji opsesivne misli o hrani za 60%, a želja za noćnim grickanjem za 50%

Vlakna

Snižava holesterol i reguliše funkcije utrobe i ima odličan izvor vlakana.

Zamjena za jaja

Da biste zamjenili jaja, pomješajte 1 kašiku Čia sjemena sa 3 kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

Koža i starenje

Čia sjeme bogato je antioksidantima koji ubrzavaju sistem za oporavak kože i sprječavaju prerano starenje kože.

(Visited 1,297 times, 1 visits today)

About Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top