Free songs
Home / Bolesti i lečenje / Vaginalete od Kantariona, ulje i caj – borac protiv vaginalnih bakterija

Vaginalete od Kantariona, ulje i caj – borac protiv vaginalnih bakterija

PRIPREMA ULJA

U bocu od dva litra treba staviti jednake količine listova i cvetova kantariona, sve do visine osam santimetara ispod vrha. U ovu smesu treba dodati i stabljiku, a zatim do iste visine naliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutanim čepom, izneti na sunce i ostaviti tako godinu dana.kantarion ulje

Postupak dozrevanja kantarionovog ulja može i da se ubrza. Za to je potrebno da se boca od litra prvo dobro zagreje, pa se ubace iste količine cvetova i listova do iste visine, s tim što se u bocu sipa zagrejano maslinovo ulje na temperaturi od 60 do 70 stepeni. Napunjena boca treba da odleži bar deset dana, od čega najmanje dva na suncu.

ČAJ I VAGINALETE

Čaj se sprema tako što se u 2 dl provrele vode stavi jedna kašičica sitno iseckanog kantariona, skloni sa vatre i ostavi poklopljeno još 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba…

U narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava smatraju se delotvornim u lečenju pojedinih polnih bolesti.

Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvetova ovih biljaka i korena sveže šargarepe (kupuju se u apoteci) koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i belog pranja koje prate svrab, bol i peckanje. Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a delotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica. Uljani ekstrakt sveže šargarepe, kao prirodan izvor vitamina A, D i E dodat je da bi se ubrzala revitalizacija oštećenog epitela sluzokože vagine i sprečila pojava bakterijskih i gljivičnih infekcija.

(Visited 661 times, 1 visits today)

About Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top