Free songs
Home / Iskustva i svedočanstva / 100 GODISNJI KARDIOHIRURG PRONASAO LEK ZA DUG ZIVOT (FOTO)

100 GODISNJI KARDIOHIRURG PRONASAO LEK ZA DUG ZIVOT (FOTO)

Što je dobro za zdravlje ovaj liječnik je osobno ispitao, pa se u skladu s tim počeo hraniti, a rezultat svega toga je što i na pragu 11 desetljeća života živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, a ne koristi se čak ni štapom…

Dokaz da je moguće jeste doktor Ellsworth Wareham, proslavljeni kardiokirurg koji je nedavno napunio 100 godina!

50055Simpatični djed u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kojem je sudjelovao i radio kao liječnik, a svoje zanimanje oduvijek je volio.

“Znate ono kada ljudi kažu da da imaju životni poziv? Ja osjećam da je moj bio liječnički. Nikada to nisam dovodio u pitanje” – rekao je u intervjuu za Fox News.

Upravo njegov poziv ga je natjerao da realno i izbliza sagleda sve posljedice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni kirurg mnogo puta vidio srce, krvne žile i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljnom količinom sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, Ellsworth je odlučio promijeniti prehranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso tada smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to osobno ispita i uvjeri se. Proveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti iz mesa povećavaju razinu kolesterola, pa je njegova odluka bila prijeći na vegetarijansku i vegansku prehranu.

Također, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Ellsworth vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obvezne cjelovite žitarice s bademovim mlijekom.

KARDIOHIRURGOstatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vrijeme s obitelji i vježba tako što sređuje svoj vrt – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne grmove.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Ellsworth je prestao raditi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na sveučilištu i bio mentor mlađim liječnicima tijekom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu ni za što nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef kirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

50054“Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili” – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Ellsworth. Iz braka dugog 60. godina imaju petero djece – četiri sina i jednu kćer, kao i osam unučića.

Doktor vjeruje da je tajna dugovječnosti u pravilnoj prehrani i aktivnom životu.

“Ako imate kolesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopće ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u prsima, znao bih da nije ništa” – kaže Ellsworth.

On smatra i da je za njegove navike zaslužan interes za zdravlje, koji čak ni sada ne jenjava.

“Uvijek me je zanimalo sve istražiti, čak me i sada zanima. Uživam u životu” – zaključuje 100-godišnji liječnik.

(Visited 471 times, 1 visits today)

About Urednik

Comments are closed.

Scroll To Top