Free songs
Home / Prirodni lekovi / Prirodni lekovi protiv bolova

Prirodni lekovi protiv bolova

1. Eukaliptus (Eucalyptus globulus): Ulje eukaliptusa je biljni analgetik, koristi se spolja za ublazavanje bolova kod reumatizma, artritisa, lumbaga, neuralgije. Pored toga, ono je odlicno sredstvo za inhalaciju a takodje odbija insekte (muve, komarce, mrave…).

2. Bela vrba (Salix alba): Ova biljka je jedan od najmocnijih prirodnih lekova protiv bolova. Poznata je po visokom sadržaju salicina koji se nalazi u kori drveta (prirodna supstanca koja veoma efikasno ublazava bolove raznog porekla).

3. Idjirot (Acorus calamus): Jos jedna biljka sa analgetskim delovanjem. Upotrebljava se kao lek protiv bolova u zglobovima kod reume i artritisa. Lekoviti deo biljke je koren koji inace ima sirok spektar lekovitih dejstava. Kada se koristi protiv bolova u zglobovima primenjuje se spolja i nanosi direktno na bolna mesta. Za te svrhe od korena biljke se spravlja kasasta masa ili ulje. Treba znati da idjirot ima i sedativno dejstvo, pa ga oralno ne treba primenjivati na svoju ruku, jer je potrebno strogo voditi racuna o doziranju.

4. Sumska paprat (Dryopteris fragrans): U narodnoj medicini sumska paprat ima siroku primenu, a izmedju ostalog zna se da deluje kao analgetik, korisna je i kao sredstvo za ublazavanje stresa i lecenje razlicitih neuroloskih poremecaja.

5. Pelen (Artemisia absinthium): Zovu ga jos i gorki pelin – biljka koja ima analgetsko dejstvo kada su u pitanju bolovi u zelucu, upale debelog creva, uganuca i modrica.

6. Kamilica (Matricaria chamomilla): Ovo je jedna od najpoznatijih biljaka na nasim prostorima. Pitoma, blagotvorna i bezopasna. Kada se razumno upotrebljava potpuno je bezbedna, cak i za bebe. Zato je caj od kamilice jedan od prvih cajeva koji se daje bebama za ublazavanje stomacnih grceva. Kod odraslih osoba isto tako ublazava bolove u stomaku, glavobolju i migrenu, a zenama je dobrodosao prirodni lek protiv menstrualnih bolova.

7. Arnika (Arnica montana): Oblozi od arnike upotrebljavaju se spolja za vidanje rana, a ujedno i za ublazavanje bolova na ranjenim mestima, kao i protiv bolova u misicima i tetivama.

8. Akupunktura: Ukoliko ipak niste zadovoljni ili nemate poverenja u gore navedene biljne lekove protiv bolova, mozete se odluciti za jos jedan vid alternativne medicine, a to je akupunktura. Iskustveno i naucno je dokazano da ova metoda lecenja ubedljivo najbolje rezultate daje upravo tada kada je u pitanju otklanjanje bolova, razlicitih uzroka i porekla. Jos jedna prednost akupunkture je sto dejstvo tretmana traje duze od analgetskog delovanja hemijskih supstanci. Skorasnja istrazivanja u Sjedinjenim Americkim Drzavama dala su izvanredne rezultate. Naime, nakon 6 meseci akupunkture uz redovne tretmane od 2 puta nedeljno, pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa imali su smanjen bol u kolenima za 40%. A za dalje odrzavanje postignutog rezultata bio im je dovoljan samo jedan tretman mesecno. Prema dosadasnjoj statistici za otklanjanje akutnih bolova obicno je potrebno od 5 do 8 tretmana; a protiv hronicnih bolova od 8 do 15 tretmana donose olaksanje.

(Visited 386 times, 1 visits today)

About Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top