Free songs
Home / Novi lekovi / Lek koji bi mogao da donese revoluciju u lečenju astme

Lek koji bi mogao da donese revoluciju u lečenju astme

Lečenje astme se nije drastično menjalo već duže od 20 godina, a osobe koje pate od ozbiljnijih oblika ovog stanja, oslanjaju se na inhalatore i steroide koji nose mnogo rizika.

Međutim, novi lek koji nosi naziv “Fevipiprant” i uzima se dva puta dnevno u vidu pilule, uspešno kontroliše astmu bez za sada poznatih neželjenih efekata.

Štaviše, pokazao se tako efikasnim u poslednjoj kliničkoj studiji, da je prepolovio rizik od napada astme kod ispitanika.

Istraživanje su sproveli stručnjaci Univerziteta u Lesteru i otkrili da ove pilule umanjuju simptome astme, popravljaju funkcije pluća, smanjuju zapaljenja i pomažu u obnavljanju sluzokože disajnih organa.

“Uzbuđen sam zbog toga što ovaj lek ima potencijal da smanji potrebu pacijenata za uzimanjem steroida. To bi ljudima koji pate od ovog stanja mnogo pomoglo”, kaže Kris Brajtling, vođa studije i profesor respiratorne medicine Univerziteta u Lesteru.

Ako se u daljim ispitivanjima potvrdi potencijal ovog leka, mogao bi postati dostupan pacijentima za “više od dve, ali manje od tri godine”, kaže Brajtling.

Izveštaj istraživanja objavljen je u časopisu “Lancet”, a trenutno se radi na formiranju veće grupe ispitanika, kako bi se utvrdili stvarni potencijali Fevipipranta.

(Visited 139 times, 1 visits today)

About Urednik

Comments are closed.

Scroll To Top